För första gången ska veterinärstudenter få välja inriktning eller det som kallas block. Tanken är att höja kompetensen bland de nyutexaminerade veterinärerna inom den valda inriktningen. Men sättet det genomförs på kan ge motsatt effekt. Med andra ord, morgondagens veterinärer kan ha lägre kompetens än sina tidigare kollegor.
Under femte året har studenterna möjlighet att välja mellan tre block: idisslarmedicin, häst och smådjur, samt därefter fördjupningskurser. Om man får välja det block man är intresserad av fungerar det nya systemet bra. Vill man bli hästveterinär har man möjlighet att fördjupa sig och förvärva spetskompetens. Problemet uppstår när man blir tilldelad ett block som man ej själv valt. Under specialiseringen, tiden i blocken, får man fördjupad kunskap inom ett block man troligtvis väljer bort under påföljande fördjupningskurser. Lärarna som håller i fördjupningskurserna kan då inte lägga nivån på en fördjupningsnivå, då flera deltagare ej gått respektive block och därför inte har den fördjupade kunskap som systemet bygger på. Istället får vi en hästveterinär som har mindre hästtkunskap än dagens hästveterinärer.
Att tilldela studenter block de ej är intresserade av ger en kortsiktig lösning, nämligen att man under 11 veckor fyller tomma platser. Men i längden underminerar det svensk veterinärkompetens, och drabbar potentiellt i slutänden djurägare, näringen, och livsmedelssäkerhet. Samtidigt ska man komma ihåg att det är i dagsläget bara frågan om sammanlagt ca 30 veckor ( 11+6+13 veckor: block, fördjupningskurser samt examensarbete). Den nyutexaminerade veterinären tar säkert igen mycket av de kurser de missat med praktisk erfarenhet inom några år. Men gör man det på rätt sätt blir effekten nyexaminerade veterinärer med spetskompetens inom sitt område.
Så vad kan man göra? Det blir ofta bäst när man får med sig folk av fri vilja. Istället för att tilldela platser vore det önskvärt att motivera studenterna att välja t ex idisslarmedicin. Då får man motiverade studenter som förutom blocket kommer välja respektive fördjupningskurser och därmed förvärva spetskompetens inom sitt block. I längden kan man lösa det genom ansökning till de olika blocken redan vid ansökan till veterinärprogrammet.
Många av oss har lite erfarenhet av idisslare jämfört med hund, häst och katt. Förutom studentens eget ansvar att utvärdera sina alternativ vore det önskvärt att någon mer insatt förklarar varför ett visst block är intressant, vilka möjligheter som finns, och möjligtvis träffa potentiella arbetsgivare. Vi kommer att få inblick i idisslarmedicin under några veckor innan valet. Sannolikt kommer problemet då minska. I dagsläget har vi tre inspirerande och duktiga föreläsare som propagerar för idisslarmedicin. Dom gör ett utmärkt jobb men behöver draghjälp. Även näringen, som har intresse av spetskompetens inom respektive block har ett utmärkt tillfälle att motivera och sälja in sitt block. Då kommer alla blocken dra till sig motiverade studenter, det blir roligare för studenter och lärare. Framförallt kommer de nyexaminerade veterinärerna ha fördjupad kunskap inom respektive block!
/JP
måndag 15 november 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Till oss i åk 2 har de sagt att de valbara kurserna ska göras just så att de som inte läser tex häst-blocket kan läsa lite av det som valbar kurs istället. De har inte sagt något om att de valbara kurserna skulle vara tänkta som ytterligare fördjupning vad jag har hört. Vilket ju precis som du skriver förtar hela meningen med att "välja inriktning". Men tror du verkligen slutresultatet blir sämre än i gamla studieordningen? Jag tror det blir ungefär likvärdigt; ingen specialisering i grundutbildningen, den får man göra sen.
SvaraRaderaDe "valbara kurserna" är som jag har förstått det några olika fyraveckorskurser (vilka vet man inte riktigt än), av vilka vi får välja EN. Sen är det inte säkert att man får sitt förstahandsval där heller.
SvaraRaderaFör det första är det inte ett idisslarblock utan ett produktionsdjursblock.
SvaraRaderaOch det man kan välja till är EN kurs på fyra veckor och enligt uppgift ska de som blivit bortlottade från sitt önskade block få förtur i detta val.
Huruvida de är fördjupningskurser eller ej har jag inte fått någon uppfattning om.
Sedan låter det ju som om vi ska kunna välja ett ex-jobb inom ett annat område om vi nu inte skulle få det block vi önskar. Men samtidigt - när jag pratade med en lärare om den möjligheten tyckte hon att det var ju mycket bättre att man hade gått det block som man ska göra sitt ex-jobb inom för då kunde man ju lite extra om det.
Blir tokig på att det hela tiden är olika bud.
Gällande just denna del av utbildningen önskar jag att vi alla fick lite av allt. Även om det inte blir en särskilt djupgående specialisering kanske man inte vill välja. Jag vill t. ex. kunna en massa om både hästar och produktionsdjur.
vad längesen det var sen sista inlägget, gillar din blogg! /Karro (slu-student i skåne)
SvaraRaderaHej JP!
SvaraRaderaJag har sökt till hösten, och är åttonde reserv i HP-gruppen. Vad tror du om mina chanser?
Jag bor i sthlm, och undrar hur andra studenter gör med sina hundar när dom är i skolan? Om jag ska vara i skolan hela dagen kan jag ju inte lämna honom ensam eftersom det tillkommer pendlingstid och blir alldeles för länge att vara ensam om man helst inte är ensam en endaste sekund.
Du skriver väldigt bra, och jag hoppas du uppdaterar igen snart!
Ylva
Hej!
SvaraRaderaJag jobbar på Meter TV som är ett TV-produktionsbolag. Vi ska göra en promo och säker duktiga och härliga veterinärstudenter eller just utexaminerade.
Jag vill gärna komma i kontakt med dig!
MVH
Maria
070-217 07 27