onsdag 25 augusti 2010

iPad eller böcker

Som veterinärstudent går man ständigt och konkar på massa tunga böcker i väskan. Ofta räcker det inte med en bok utan man behöver t. ex ha med sig patologiboken, sitt medicinska uppslagsverk, några kompendier från föreläsningar samt sina anteckningar. Det blir en del att släpa på. När man väl slagit sig till ro för att plugga behöver man t. ex slå upp ett visst sjukdomstillstånd. Men var det som jag läste om tex Hypertrofisk kardiomyopati (HCM)? Då börjar jakten genom anteckningar, böcker och kompendier. Just tiden att hitta informationen man söker kan ibland vara tidskrävande. Speciellt vad gäller att hitta information från tidigare årskurser. Trots att jag lagt ner tid på att sortera gamla anteckningar och kompendier tar det ofta lång tid att hitta informationen jag är ute efter. Den information som är mest lättillgänglig är de worddokument vi satte ihop i basgrupperna. Då kan jag nämligen söka genom alla dokument på min dator efter ett visst ord; ex HCM. HCM poppar upp i tre olika dokument! Jakten på information går fort. Förutom att kunna samla relevant information gäller det att ha den lättillgänglig.
Steve Jobs kan ha lösningen. Jag tänker iallafall ge det en chans. Med iPad, iannotate och doctogo hoppas jag kunna ersätta tunga böcker och göra information från litteratur, kompendier, PubMed, och egna anteckningar lättillgänglig. Medicinska uppslagsverk finns redan tillgängliga för iPaden, dock har jag inte funnit något svenskt sådant än. En hel del litteratur finns också. Även om iPaden kanske inte kan ersätta alla anteckningar kommer det på sikt vara mycket värt att ha informationen i elektroniskt format och därmed sökbar. På måndag börjar 4:an och då ska iPaden testas på allvar!
/JP

tisdag 24 augusti 2010

Veterinär eller läkare?

Det kan vara ett svårt beslut. Vi har haft flera kurskamrater som genom åren haft svårt att bestämma sig. Liksom det tillkommit studenter från läkarlinjen har vi även tappat kursare till läkarlinjen. Så vad ska man gå efter? Båda programmen är 5,5 år. Till läkare kan man plugga i många delar av landet; Stockholm, Lund, Uppsala, Göteborg, Umeå och Linköping, medan veterinär bara erbjuds på Ultuna. Jobbutsikterna har historiskt varit goda för båda yrkena, kanske med fördel för läkare. Patienterna skiljer sig åt, dock. Man kan inte tala med patienterna som veterinär men det kan man oftast som läkare. Anatomierna skiljer sig, även om de flesta ben, knotor, och muskler har samma namn. Under utbildningen måste man som veterinärstuderande ha koll på flera anatomier.
Inom veterinärgenetik, är fler saker moraliskt accepterade. Ex veterinärer avlar fram superraser inom produktionsdjursavel, pysslar med knock-out gener, avelsindex, etc. Saker som är moraliskt ohållbara inom humanmedicin. Det finns betydligt fler läkare än veterinärer och fler arbetsgivare att välja mellan. Som veterinär har man dock valmöjlighet vad gäller vilket/ vilka djur man vill jobba med och specialisera sig på. Jag är verkligen ingen expert på ämnet och det finns säkert många fler aspekter. Kanske någon bloggläsare som har något att bidra med?
/JP

Veterinär eller Agronom?

Som djurintresserad finns det flera möjligheter. Veterinär är en av många utbildningar med djurinriktning. Det gäller att hitta den som passar en bäst. Som agronom får man jobba med friska djur medan man som veterinär mest har att göra med sjuka djur. Etiologierna läser mer om djurens beteende och veterinärer mer om djurens anatomi och patologi. Djursjukvårdarna jobbar visserligen också med sjuka djur men får ofta mer djurkontakt i det dagliga arbetslivet än vad många veterinärer får. Trivs man bäst i stallet och på hästryggen är hippologprogrammet kanske något man borde kika närmare på. Det kan vara värt att kika på de olika programmen för att hitta det som passar en bäst.
/JP