tisdag 24 augusti 2010

Veterinär eller läkare?

Det kan vara ett svårt beslut. Vi har haft flera kurskamrater som genom åren haft svårt att bestämma sig. Liksom det tillkommit studenter från läkarlinjen har vi även tappat kursare till läkarlinjen. Så vad ska man gå efter? Båda programmen är 5,5 år. Till läkare kan man plugga i många delar av landet; Stockholm, Lund, Uppsala, Göteborg, Umeå och Linköping, medan veterinär bara erbjuds på Ultuna. Jobbutsikterna har historiskt varit goda för båda yrkena, kanske med fördel för läkare. Patienterna skiljer sig åt, dock. Man kan inte tala med patienterna som veterinär men det kan man oftast som läkare. Anatomierna skiljer sig, även om de flesta ben, knotor, och muskler har samma namn. Under utbildningen måste man som veterinärstuderande ha koll på flera anatomier.
Inom veterinärgenetik, är fler saker moraliskt accepterade. Ex veterinärer avlar fram superraser inom produktionsdjursavel, pysslar med knock-out gener, avelsindex, etc. Saker som är moraliskt ohållbara inom humanmedicin. Det finns betydligt fler läkare än veterinärer och fler arbetsgivare att välja mellan. Som veterinär har man dock valmöjlighet vad gäller vilket/ vilka djur man vill jobba med och specialisera sig på. Jag är verkligen ingen expert på ämnet och det finns säkert många fler aspekter. Kanske någon bloggläsare som har något att bidra med?
/JP

1 kommentar:

  1. Ja, det finns en del moraliska frågor att fundera över i veterinärstudiet. Jag har skrivit lite av mina tankar på min blogg.
    http://ellavet.blogg.se

    SvaraRadera